Az Iveco CAS15 tűzoltóautó ünnepélyes átadása

Szeptember 2-án Robert Kaliňák kormányalelnök és belügyminiszter tett látogatást a Párkányhoz közeli faluban, hogy új tűzoltóautót adjon át a helyi Önkéntes Tűzoltó Szervezet részére. Az 1892-es alapítású szervezet egy 117 000 euro értékű, teljes felszereltségű IVECO CAS 15 típusú tűzoltóautót kapott 123. születésnapjára. Ezt a járművet tűzeseteknél, de árvizeknél is be lehet vetni. Az átadáson jelen voltak a SZNT képviselői: Bugár Béla, Bastrnák Tibor, Vörös Péter, továbbá Vendelín Horváth – a SZK Önkéntes Tűzvédelmi Szervezetének főtitkára, Pavol Nereča – a Nyitrai Kerületi Tűzoltó- és Mentőtestület igazgatója, František Jankovský – az Érsekújvári Járási Tűzoltó- és Mentőtestület igazgatója, Búcsi László – az Érsekújvári Járási Önkéntes Tűzvédelmi Szervezet igazgatója és Helena Bohátová – az Érsekújvári Járási Hivatal elöljárója, a Nyitrai Kerületi Önkormányzat képviselője.

Piros Péter, a Kőhidgyarmati Önkéntes Tűzoltó Szervezet parancsnoka jelentést tett a miniszternek, miszerint az egység készen áll a tűzoltókocsi átvételére. Ezután Heiszler Katalin, a község polgármestere emelkedett szóra. Üdvözölte a miniszter urat és delegációját a községben, egyben megköszönte neki, hogy eleget tett kérésüknek, és új tűzoltókocsit utalt ki részükre. A polgármester asszony ünnepi beszéde után Robert Kaliňák és Bugár Béla szólt a jelenlévőkhöz.

Beszéde végén a belügyminiszter átadta az új autó kulcsait az ÖTSZ helyi parancsnokának. A hivatalos rész záróakkordjaként pezsgővel avatták fel az új járművet. Az ünnepélyes átadás után kötetlen beszélgetés kezdődött a helybeliekkel, valamint fényképezkedés a miniszterrel az új autó mellett.

Juhász Gyula

További fotókat az eseményről a képgalériában talál ide kattintva

 

Forrás: Párkány és környéke
Hivatozás: http://issuu.com/parkanyesvideke/docs/sao10-2015/9

Tűzoltó csapat

A Kőhidgyarmati Önkéntes Tűzoltó Testület 1892-ben alakult. Alapitó tagok:Lencsés Tamás, Kis István, Kis Móric, Juhász Móric és Slezák András.Mint kezdő szervezet, megfelelő ruházat és felszerelés nélkül kezdte meg működését. Az első alkalmatosság egy négykerekű, szivó-nyomó kézifecskendő volt. Közeli tűz esetén a testület tagjai húzták a helyszinre,de távolabbra már lovakkal húzták. Majd 1955-ben egy DVF-16 tipusú új, kétkerekű, benzinmotorral ellátott fecskendőt kapott. Az AVIA-31 tipusú új fecskendőt 1986-ban kapta a testület, amely a mai napig szolgálja a tűzoltók munkáját. A tűzoltók mindig is aktiv részesei voltak a falu mindennapi életének. Kivették részüket nem csak a tűz elleni védekezésnél, hanem a kulturális és társadalmi szerepük is jelentős volt. Jelen voltak különféle egyházi ünnepségeknél, ahol diszőrséget álltak. A Szüreti felvonulás idején is lehetett rájuk számitani. Számtalan tűzoltó versenyen mutatták be tudásukat. Figyelemre méltó mingyárt az első verseny, melyen részt vettek falunk tűzoltói. Ez pedig az 1914-es dorogi járási tűzoltó verseny, ahol fiaink az első helyezést érték el. Azóta különféle dijjal, előkelő helyezéssel büszkélkedhet a testület. Jelenleg 74 tagja van, parancsnoka Horváth Tibor. Az önkéntes tűzoltó testület rengeteg feladatot látott el több mint 100 éves fennálása óta.

Elérhetőség

Kamenný Most Kamenný Most č.29
Kamenný Most
943 58
+421/36/75 98 201 starosta@kamenny-most.sk